top of page

GETAP
(Gelişim Takip Programı)

Nedir?

BiliÅŸsel becerileri deÄŸerlendirme ve geliÅŸtirme programıdır. 

 

Getap, biliÅŸsel becerileri geliÅŸtirmede beynin nöroplastisite özelliÄŸinden faydalanır.

 

Bireyin biliÅŸsel düzeyine uygun geliÅŸim egzersizleri ile dikkat, hafıza, konsantrasyon, mantık – muhakeme ve iÅŸlemleme hızı becerilerinde bireyin uzman mentor eÅŸliÄŸinde kalıcı biliÅŸsel geliÅŸimi saÄŸlanır.

 

Getap içeriÄŸinde 6 farklı yaÅŸ grubuna özel hazırlanmış Zihin Performans Testi, 7500 özgün Zihin GeliÅŸtirme Egzersizi ve Getap Yazılımı bulunmaktadır.

BileÅŸenler

GETAP'ın dayandığı CHC Modelinde zekâ, 10 alt bileÅŸen ve bu bileÅŸenlere ait 70 beceriden oluÅŸmaktadır. Bu bileÅŸen ve beceriler ÅŸunlardır:

 

• ZEKÂ (IQ)

Akıcı Zekâ (Gf)
Sıralı Akıl Yürütme, Niceliksel Akıl Yürütme, Tümevarım
Kristalize Zekâ (Gc)
Dil GeliÅŸimi, Sözcük DaÄŸarcığı, Dinleme YeteneÄŸi, Genel Sözel Bilgi, Genel Kültür
Niceliksel Akıl Yürütme (Gq)
Matematiksel Bilgi, Matematiksel Başarım
Kısa Süreli Bellek (Gsm)
Anlık Bellek Boyutu, Çalışma BelleÄŸi
Uzun Süreli Depolama ve Geri Çağırma (Glr)
ÇaÄŸrışımsal Bellek, Anlamlı Bellek, Serbest Hatırlama, DüÅŸünsel Akıcılık, İliÅŸkisel Akı-cılık, Anlatım Akıcılığı, Adlandırma Ustalığı, Kelime Akıcılığı, Biçimsel Akıcılık
Görsel İşlemleme (Gv)
Görsel Bellek, Uzamsal İliÅŸkiler, Kapama Hızı, GörselleÅŸtirme, Kapama EsnekliÄŸi, Uzamsal Tarama, Sıralı Algısal Tümleme
İşitsel İşlemleme (Ga)
Fonetik Kodlama – Analiz, Fonetik Kodlama – Sentez, KonuÅŸma Sesi Ayrımsama, İşit-sel Uyaranlardaki Bozulmalara Direnç, Ses Örüntüleri BelleÄŸi, Genel Ses Ayrımsama
İşlem Hızı (Gs)
Algısal Hız, Test Alma Düzeyi, Rakam Ustalığı
Karar/Tepki Süresi/Hız (Gt)
Basit Tepki Süresi, Zihinsel KarşılaÅŸtırma Hızı
Okuma ve Yazma Becerisi (Grw)

Sonuç olarak zekânın tüm alt bileÅŸen ve becerileri için geliÅŸim kaynağı beynimizin zihin fonksiyonlarıdır.

 

Ayrıca GETAP®, sadece zekâyı deÄŸil, kağıt ve kalem kullanarak bireyin psiko-motor becerilerini de geliÅŸtirmektedir. Bu beceriler ÅŸunlardır:
• Çalışma Hızı
• El – Göz Koordinasyonu
• Kalem Kullanma Becerisi

Nasıl Uygulanır?

GETAP®, Bireylerin Zihin Performans Düzeylerine Göre Üç Alt Program Åžeklinde Uygulanmaktadır. Bu Alt Programlar Åžunlardır :

​

GeliÅŸtirme Programı : Programın öncelikli hedefi, bireyin performansını engelleyen durumların tespit edilmesi ve giderilmesidir. Programa, GETAP® Zihin Performans Testinden 60 puan altında alan bireyler dahil edilmektedir.


Güçlendirme Programı: Programın öncelikli hedefi, bireyin özel yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve geliÅŸtirilmesidir. Programa, GETAP® Zihin Performans Testinden 60-75 arası puan alan bireyler dahil edilmektedir.


Koruma Programı : Programın öncelikli hedefi, bireyin öÄŸrenme gücünün ve hızının en üst seviyeye ulaÅŸtırılması ve bu düzeyde tutulmasıdır. Programa, GETAP® Zihin Performans Testinden 75 üzerinde puan alan bireyler dahil edilmektedir.

​

GETAP® için temel hedef, bireylerin zihin performanslarını bulunduÄŸu konumdan daha yukarıya çıkarmaktır. Bu hedefe baÄŸlı olarak, uzman personeller gözetiminde haftada 2 seans olarak uygulanan GETAP®, 3 ile 12 ay arasında sürmektedir.

GeliÅŸim Takibi

Nasıl Yapılır?

GeliÅŸim Takibi, ZPT® (Zihin Performans Testi) ile bireylerin zihin performans düzeylerinin belirlenmesi ve zihin performans geliÅŸimlerinin ölçülmesi yoluyla yapılır.

 

ZPT®, beÅŸ eÅŸ deÄŸer testten oluÅŸan zihinsel bir yetenek testidir. Bu testler ÅŸunlardır:

ZPT 1: 0 ay (Ön Test)

ZPT 2: 0-3 ay (Takip Testi)

ZPT 3: 3-6 ay (Takip Testi)

ZPT 4: 6-9 ay (Takip Testi)

ZPT 5: 9-12 ay (Sonuç)

bottom of page